Iets maken en iets scheppen

Iets maken en iets scheppen. Dat is creatief zijn!
Dankzij onze fantasie zijn we uniek in onze soort.

In het dagelijks leven zijn we in staat om complexe ideeën te realiseren. Hoe zit dat dan met fotografie?

We zijn allemaal wel in enige mate creatief.
De een iets minder als de andere. Punt is hoe je die creativiteit aan de praat krijgt voor jezelf.

De kunst is om je creativiteit los te koppelen van de automatische piloot. Het leren uiten van jezelf....
Met je foto's. Dat is wat kunstenaars zouden doen.

Creativiteit is niet bang zijn voor zelfexpressie. Bang zijn voor ideeën die afwijken van het gemiddelde. In onze wereld van urgente bedreigingen ben ik er van overtuigd dat creativiteit juist nodig is. Om op die manier uit verschillende perspectieven te leren denken. Dat is een manier in mijn ogen voor de juiste oplossingen waarbij alles gewikt en gewogen wordt en niet vanuit een systeem gedacht wordt waardoor het gedoemd is om te mislukken.

Om te denken vanuit een systeem worden vaak verkeerde beslissingen genomen die niet gaan werken en er zal na een korte tijd weer een nieuw beslissing moeten komen. Waarom? Omdat er meer voor nodig is om te slagen voor een goede beslissing. Alle kanten moeten juist bekeken worden. Deze manier kun je ook toepassen in je fotografie.

Je kunt natuurlijk het fotograferen gewoon leuk vinden of je wilt er juist iets meer uit halen? En vaak hoor je dan ook nog iemand zeggen, ik ben niet creatief? Dat is niet waar, dat is echt iets wat je jezelf wijs maakt. Het is een van je overtuigingen die waar worden, als je dat maar lang genoeg blijft herhalen.

En wat houdt je tegen om eens anders tegen fotografie aan te kijken? Er is namelijk niets nieuws meer onder de zon met fotografie. Alles is al een keer gefotografeerd. Dat is dan ook helemaal niet belangrijk. Je moet een weg bewandelen om ergens te komen en dan zul je eerste moeten leren kopiëren. Je kunt ook niet alles in een les leren. Uiteindelijk gaat leren ook ook over zelfvertrouwen krijgen en te durven.

Want het is eng hoor, dat je mogelijk een foto maakt die anderen niet mooi vinden. Weet je, je hoeft niet te wachten tot mensen je foto's mooi gaan vinden. Je hebt geen toestemming nodig. Doe wat je leuk vindt, maar zorg dat je je ontwikkeld.

Een goede foto behelst niet alleen creativiteit. Het is de combinatie van leren over de techniek, je eigen techniek aanscherpen, het doorgronden van je camera. Niet alleen kijken maar ook echt leren zien. Nieuwe ideeën opdoen en uitproberen, dat is iets wat werkt. Maar ook leren om creatief te zijn in oplossingen. Hoe ga je om in de parktijk met lastige en moelijke zaken omtrent fotografie of die zo lastige theorie.

Zien en ervaren dat er andere manieren zijn, of horen dat anderen er anders over denken en het niet zo moeilijk is als het lijkt. Een verstoring van je eigen gezichtspunt, dat zorgt voor de juiste verandering. Je krijgt er een frisse blik, waardoor jouw creativiteit opnieuw gaat stromen.

Ik zeg dan: Veel foto's zijn gewoon veel gedachten waar vanuit je verder kunt..... Belangrijkste is dat jouw iets raakt.... 

     Ik wens je veel fotografie plezier toe Anita...


Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Aimé de Clercq (donderdag, 12 juli 2018 16:16)

  Hallo Anita,
  Prachtige beschrijving,
  Ik volgde onlangs een workshop bij u,
  Maar een vraagje langs deze weg,een tijdje geleden heb ik ICM of intentional camera mouvement leren kennen,en ik was er meteen weg van,als ik op FB de foto's bekijk van de leden van de ICM groep,dan gaat er een andere wereld open,ik ben meteen druk beginnen oefenen,en na een tijdje kwamen er doenbare foto's uit mijn kamera,
  Maar er zijn wel vele mensen die de ICM stijl maar niks vinden(oa bij ons in de fotoclub waar ik ben aangesloten)
  Hoe denkt u daarover?
  Groetjes,
  Aimé de Clercq

 • #2

  Willy van den Boer (donderdag, 12 juli 2018 17:16)

  Heerlijk weer om te lezen! Weer een beetje met een andere blik om je heen kijken! Kom maar op!

 • #3

  Anita (vrijdag, 13 juli 2018 08:26)

  @Aimé,
  Ik vind alle technieken die er zijn waardevol als het je foto onderstreept, of een gedacht hebt die je in je foto wilt laten zien. Persoonlijk zie ik geen meerwaarde van de techniek als je het doet om het doen. Maar je kunt met ICM wel meer uitdrukken als dat je normaal kunt laten zien in een foto... Ik denk dan meer aan poëtisch een foto vertalen. je beelden worden abstracter wat zeker heel mooi kan zijn. Een visie over ICM vormen vind ik dan wel essentieel.

 • #4

  Peggy (vrijdag, 13 juli 2018 23:54)

  Beste Anita,
  Wat kan jij dat mooi en duidelijk verwoorden. Ook het in de praktijk brengen heb ik persoonlijk mogen ervaren tijdens een workshop. Deze stukjes zijn voor mij hele nuttige eye openers in mijn ontwikkeling. Soms ben ik even de weg kwijt in mijn enthousiasme. Graag blijven schrijven Anita.

 • #5

  tineke deuntje (zondag, 15 juli 2018 17:48)

  Prachtig geschreven.
  je moet echt in je zelf investeren en je toestel goed kennen. Groetjes

 • #6

  Francien (woensdag, 18 juli 2018 19:38)

  Mooi geschreven, helemaal eens met wat je zegt�

 • #7

  Anita (vrijdag, 20 juli 2018 11:13)

  Hallo Anita
  Wat kun je alles mooi verwoorden ik vind het soms nog lastig met de technische kant van de fotografie maar dan blijven oefenen ik hoop dat ik ook ooit zo’n prachtige foto’s kan maken zoals jij dat doet die zijn super mooi
  Groetjes Anita

 • #8

  Petra (zondag, 22 juli 2018 13:14)

  Mooi geschreven.