Hoe ontwikkel je creativiteit in fotografie

Als je wilt leren fotograferen moet je je nieuwe technieken eigen maken. Als je graag de natuur intrekt is fotograferen nooit voorspelbaar. Je moet het vaak doen met wat je tegen komt. Voorwaarde is dat je goed leert kijken, waakzaam bent en dat je leert dat je kunt fotografen als het moment daar is. Dat betekend goed leren kijken. Je werkt zo toe, naar een goed fotomoment. Maar hoe ontwikkel dan je creativiteit?

Je maakt je foto en dan. Een objectief oordeel over goede en slechte foto's is eigenlijk niet mogelijk. Er zijn natuurlijk objectieve argumenten waarmee je een foto kunt beoordelen Dat zijn argumenten die bestaan vanuit de kunst. Zoals compositie, spelen met lijnen, abstractie enz. Je kunt stellen dat dit de kwaliteitscriteria zijn voor je foto. Deze richtlijnen kun je makkelijk leren. Maar de persoonlijke invulling is juist de kunst in je foto. Deze geven voor de fotograaf weinig houvast, twijfels en onzekerheden. Dat hoort ook bij het creatief proces.

Afstand nemen van je foto door goed te analyseren wat je ziet, is gaan voor de kwaliteit van je foto. Maar het helpt ook je werkproces fris te houden en ermee door te gaan. Dat proces moet centraal staan, wil je goed leren fotograferen. Mogelijk denk je van niet , maar dat is ook onderdeel van het creatieve proces om je foto te maken.

Creativiteit is dus meer als een denkvaardigheid. Het is balans zoeken tussen analytische vaardigheden en praktische vaardigheden.
Je bent vaardig in fotograferen als je een idee in een foto kunt uitwerken en een foto van goede kwaliteit kunt afleveren.

 

Tips om creatiever te worden met fotografie

 • Zorg dat je het echte probleem ontdekt dat je hebt met fotograferen
 • Stimuleer het creatief denken van jezelf op een manier die bij je past.
 • Zoek oplossingen die je helpen aan beter fotograferen

Zelf ben ik gek op ontdekken van mijn eigen creativiteit, creativiteit van anderen te stimuleren en te begeleiden. Ik geniet van het kind in mijzelf. Nog meer als ik het kind in de ander kan raken. Ik focus daarbij niet op de regels maar op de oplossingen van een praktisch probleem. Ik geniet net zoals de cursist van deze gezamenlijke zoektocht. Het maakt elke ontmoeting en zoektocht bijzonder. Leuker werk is er in mijn ogen niet.

Om creatiever te zijn of te worden, wordt ik geïnspireerd door het citaat van Ansel Adams. Soms moet je gewoon langs de lijntjes lopen om te zorgen dat het lukt wat je wilt.

                “Er zijn geen regels voor goede foto's, er zijn alleen maar goede foto's”
                                                       - Ansel Adams -

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Ans Snoeren (zondag, 01 maart 2020 18:30)

  Ik begrijp je uitleg wel Anita, maar ik moet het binnenshuis doen. In het veld kun je veel meer.

 • #2

  Anita Bosker (maandag, 02 maart 2020 06:49)

  Dag Ans, misschien? Ook in de praktijk loop je tegen problemen aan met instellingen, de plaats waar je onderwerp zich bevindt enz. Dus op elke plek moet je je creativiteit toepassen in mijn optiek.