De motor.......

Ik schreef er eens eerder over. Een onderwerp wat je aan het denken zet en je letterlijk pakt. Er is veel over te zeggen. Het gaat over creativiteit, wat ik persoonlijk mijn motor noem. Vreemde logica denk je misschien, maar ik verklap je dat je er van alles over kunt vertellen behalve dat. Creativiteit barst natuurlijk van de vooroordelen. Je ziet en hoort het ook met fotografie.

Men durft niet altijd anders te fotograferen en zelfs blijven mensen maar al te graag in hun eigen comfortzone.....
Ik snap het wel. Want als je een foto maakt vanuit je eigen creativiteit en je laat die zien aan de buitenwereld. Dan stel je je wel kwetsbaar op toch? Mensen blijven graag in hun veilig zone, maken foto's die ze altijd maken. Maar jullie kennen de trend van huidige tijd toch ook? Krachtpatsen is passé, je kwetsbaar opstellen heeft de toekomst! DUS hup vooruit ermee ;-)

Je experimenteert en je gooit je foto op Facebook. Vooraf heb je wel "tig"keer getwijfeld of je het wel of niet zult doen. Wat zouden anderen er wel niet van vinden? Meestal ontvang je mooie en leuke reacties en ook waardevolle feedback terug. Altijd waardevol, omdat anderen soms zien wat je zelf niet ziet. O...en ja ook ik worstel er wel eens mee. Maar uiteindelijk doe je het allemaal voor jezelf. Laatst hoorde ik dan zit je teveel in je hoofd. Dat klopt dan ook helemaal. Dus om te onthouden! Geef ik je deze; De expressie begint waar het denken ophoudt. HEERLIJK!

Maar als je niet oplet en je zegt het, maar doet niets maakt het je vleugellam en blijf je excuses verzinnen. Te
rwijl ik ervan overtuigd ben dat de wereld zoveel leuker wordt als je lef en moed toont om anders te doen als anders.... Sommige vertellen dat ze pas creatief worden als ze ontspannen zijn. Maar er lijken mij ook genoeg redenen om aan te nemen dat creativiteit juist geactiveerd moet worden. Hoe krijg je anders inspiratie voor andere ideeën.

Wel kort door de bocht hé  .... Zoals ik het opschrijf lijkt creativiteit 1% inspiratie en 99% transpiratie.  :-)
Maar het werkt echt zo, zelfs bij mij. Creativiteit is een kwestie van hard werken en actief worden met een probleem.
Het vergt zeker enig doorzettingsvermogen. Zo lijkt de ontspanning waar ik het eerder over had, me eerder te zitten in het los laten wat je niet dient. Kun je dit, dan is het zaak om heerlijk je motor aan te zetten en aan de slag te gaan met je mooie ideeën en de oplossingen te zoeken voor de problemen die je op je weg tegen komt met fotografie. Dat is creativiteit. Ik meld even dat het mijn hoofd en hart erg voedt...  Elke keer weer smaakt het naar meer.

Creativiteit  en anders aan de slag gaan heeft natuurlijk ook risico's... Want sommige mensen kunnen je dan niet meer volgen.... Je foto's worden dan minder alledaags. Maar om deze reacties af te wachten en je steeds te vergelijken met anderen brengt je niet verder.
Je mist de vreugde van het creëren en nieuwe dingen ontdekken voor jezelf. Ik help je wat op weg om jouw motor van creativitiet aan te wakkeren Wat tips en gedachten van mijn hand die jouw gaan helpen.

7 Tips voor creativiteit in je fotografie

 

 • Kom met gedachten en ideeën die niet bij de gevestigde orde horen. Verzin bijzondere standpunten.
 • Durf af te wijken van gebaande paden en nieuwe te betreden. Fotografeer eens wat je nog niet gedaan hebt.
 • Stel je op als een vrijdenker en hanteer een onafhankelijke geest. Probeer en zie wat er van komt.
 • Zoek verbanden waardoor je foto er anders dan anders uit ziet.
 • Experimenteren heel veel en maak plezier.
 • Denk out of the box; Dus doe niet wat je altijd al deed, want dan krijg je wat je altijd al kreeg
 • Wanneer iedereen roept ‘dat kan niet’ dan moet je dat juist wel kijken of het kan.

En natuurlijk nog een leuke anekdote waar ik van houd en die ik uitermate intrigerend vind.

Veel fotografie plezier...... Anita

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Joep Nelissen (zondag, 16 december 2018 11:30)

  Leuk stukje om te lezen Anita, zal t ook zeker eens proberen toe te passen. Hoewel ik maar een hobby fotograaf ben en nog dagelijks over de basis beginselen moet nadenken vind ik het toch leuk om eens out of the box te denken en doen.
  Leuk om te lezen dat meer mensen hiermee bezig zijn en twijfelen of ze een foto wel durven te posten.
  Gewoon doen en durven is wat ik hier uit op maak.

 • #2

  ivette braem (dinsdag, 18 december 2018 10:08)

  Genoten van je stukje, facb is een zalig medium om uit te proberen, om je uit te dagen, ... "ja ik post het want ik vind het mooi", oeps weinig "likes", dan in je kracht blijven is een prachtige test, je eigen creative ding doen ... puur genieten ❤️