De beste vijf.....

Instagram laat ze zien door een app. The Best Nine....
Gekozen door het publiek, foto's waar je de meeste reactie op had. Er kwam een reactie op Facebook en ik kreeg een idee. Het was aanleiding om zelf eens door mijn archief van 2019 te lopen. En zelf te bekijken welke foto's mezelf het meest raken. Ik bedacht me, kun je dan spreken dat dat je beste foto's zijn? Daar moest ik even over na denken. Fotograferen is namelijk iets van binnen uit van jou en het komt zoals het komt. 5 Foto's uitzoeken uit je archief is nog niet zo makkelijk. Je reageert op wat zich aandient in de natuur. Het is eigenlijk persoonlijk en laat zien wie je bent.  Ik heb met elke foto die ik maak een connectie. Omdat ik creatief moest zijn, of iets anders wilde als gewoonlijk.. Maar ik stelde mezelf het doel om 5 foto's uit te kiezen...  Eigenlijk ook een leuk en heerlijk proces om zo terug te kijken. Het laat me weten waar ik sta en zelfs wat ik allemaal nog zou willen doen in de toekomst.

Nummer 1

Absoluut de eerste mooie foto van het jaar. Macrofotografie in de winter heeft mijn aandacht. De kou en mijn macrolens. Dat motiveert en inspireert me om er op uit te gaan. Ik vind het leuk om de elementen van het weer te trotseren. Het geeft me een gevoel van vrijheid, onbezonnenheid en een  heerlijk dwars gevoel. Ik word er blij van.

Zo'n foto maken voelt als een overwinning om dan thuis te komen met gloeiende wangen, heerlijk warm te douchen en op de bank te nestelen met mijn laptop, koffie en koek. Ja dit roept het gevoel op bij mij; wie doet me wat. Behoorlijk wat he...... dat een foto maken dat met je kan doen!

Nummer 2

Antwerpen vind ik een stad van allure.  Er is veel te zien en te beleven. Je moet er beslist naar toe als je in de stad wilt fotograferen. Voor deze foto had ik me de uitdaging gesteld om de architectuur in beeld te brengen. Ik had daarvoor mijn telelens mee genomen. Dat kwam van pas. In de verte zag ik dit lijnenspel. De persoon in beeld maakt het lijnenspel af. De lijnen die je volgt leiden precies naar die persoon. Waardoor de foto klopt. Voor mij een topper dit jaar...

Nummer 3

Ik breng graag mijn tijd in de natuur door. Het wandelen en fotograferen brengen mij rust die ik in het hectisch leven nodig heb. Fotografie in de vroege morgen is echt een weldaad. Deze foto werd genomen op het Sas loopje. Een stuk natuur waar weinig mensen komen, maar heel charmant is om te gaan fotograferen. Als de zon dan op komt en het licht is zacht....... Ja ook deze foto hoort bij mijn toppers.

Nummer 4

Afgereisd naar een kerkhof in Ysselsteyn. Een omstreden en bizar kerkhof. Maar het heeft indruk gemaakt op mij. Er staan meer als 13.000 kruizen. Op het kerkhof vind je graven van mensen die alles vertegenwoordigen in de oorlog. Van Duitse soldaat tot burger, van vrouw tot klein kind. Dat vind ik juist het bizarre van oorlog.... Iedereen is uiteindelijk slachtoffer! Ik maakt om die reden een High key foto in wit tinten. De kleur van de onschuld..... Een van mijn favoriete foto's dit jaar.

nummer 5

Struinen in de natuur vind ik persoonlijk heerlijk. Het levert je vaker en andere momentjes op als dat je blijft bij een onderwerp.
Struinen is los laten en open staan voor wat de natuur je te bieden heeft. Deze st Jansvlinder zat in de morgen op het prikkeldraad. Door te werken met een heel klein diafragma en de vlinder te benaderen via de andere kant ontstond deze foto. Daar word ik blij van!

Sommige onderwerpen blijven boeien en de foto's ervan ook. Ik kan natuurlijk nog meer foto's tonen die ik zelf bijzonder vindt.
Vaak omdat ik er een band met het onderwerp heb ontwikkeld. Of dat ik er langer over deed om de foto te maken, of ik juist een prachtige "schat" in de natuur vond. De natuur boeit en het fotograferen erin ook. het onthaast en inspireert om er op uit te gaan.

Voor mij was het een wederom een bijzonder jaar. Een jaar waarin ik meer als 100 cursisten mocht ontmoeten. Daar ben ik dankbaar voor.
Het is de leukste baan die ik me kan wensen. Natuurlijk heb ik ook idealen en doelen die ik graag wil bereiken voor 2020. het eind van het jaar geeft me altijd reden om te ontdekken hoe ik volgend jaar inga. Terug kijken kan je leren om te veranderen of juist de dingen die goed gaan aan te scherpen en te vernieuwen. Mijn fotografie bezigheden ga ik zeker uitbreiden gedurende het jaar 2020.

In het jaar 2020 ga ik aan de slag met andere manieren om mensen  meer te leren over macrofotografie. Een van die vormen is online leren. Ik begeleid al een poos een groep online en wat blijkt.....dat werkt gewoon. Zo kan ik mensen helpen die verder weg wonen en niet in staat zijn om een workshop te komen volgen. Het is met of zonder praktijkdag in te vullen. Mensen ontwikkelen door opdrachten, feedback en inspiratie van elkaar, om bewust bezig te zijn met opdrachten. Het enige wat ik vraag is dat je moet investeren met energie. Positieve energie. Want wil jij verder komen dan moet je niet alleen kennis vergaren maar ook besluiten om er iets mee te doen. Dat is namelijk de enige weg naar ontwikkelen. Ontdek het online leren door op deze link te drukken.

Als je in jouw fotografie wilt ontwikkelen dan zul je dingen anders moeten doen. Ik help je om dit te doen. Niet om foto's te leren kopiëren want dan ben je niet uniek. Maar om te leren jouw eigen intuïtie in te zetten zodat jouw foto's van jou zijn. Hier leer ik jou om juist in de fotografie wel een systeem te leren toepassen, zodat je in je foto's  het succes steeds opnieuw kunt behalen.  het zit verweven in mijn praktijkworkshops.  Ontdek de workshops hier!

Wat heb jij op je agenda staan voor 2020? Wat neem jij mee betreft jouw foto's in 2020?
Beantwoord ook voor jezelf eens de volgende vragen op mijn facebook pagina!

 

Dan rest me niet anders om jullie een heel fijn fotografiejaar te wensen.
Liefs Anita

Reactie schrijven

Commentaren: 0