Wanneer is het nu geslaagd?

Niet altijd makkelijk. Ik stoeide wat af met de compositie van een foto. In fotografie wordt vaak te onrechte compositie als een truc aangeduid om je foto te verfraaien. Dat lijkt natuurlijk wel zo... Ik vertel ook vaak ik geef je een tip om je foto sterker te maken. Als je het zo snel zegt lijkt het een trucje. Maar er zit veel meer achter natuurlijk. Mijn zienswijze zal ik eens proberen uit te leggen aan jullie.
Vooral omdat ik veel foto's maak waarbij ik mijn gevoel en intuitie laat werken.

Je spreekt eigenlijk over een structuur. Een foto die "werkt" wordt bewerkstelligd door je eigen waarneming. Gewoonlijk leg je in iemands ogen een "plat" voorwerp vast op je foto. Want je camera kijkt twee dimensionaal. Wij kijken allemaal driedimensionaal als mens.
Hoe breng je dat gevoel dan over in je foto?

Ja..... precies met compositie!Compositie is iets in de foto! Wat zorgt dat je langer blijft kijken...

Jij als fotograaf zult uiteindelijk willen dat kijkers je foto begrijpen of ten minste zien wat jij ziet. De compositie lijdt iemands oog en dus ook zijn gevoelens langs dezelfde weg als de fotograaf. De uiteindelijke foto is de weg die je als fotograaf zelf hebt gelopen, verstandelijk en emotioneel. Ik druk het zo maar uit, anders weet ik niet hoe ik het moet zeggen. Ik heb mezelf een structuur eigen gemaakt die me helpt om het onderwerp te ontdekken en mijn keuzes te maken. Het is een weg die ik graag volg en ik deel hem graag met jou....

We starten altijd bij het begin. Je foto maken. Ik zeg het perse op deze manier omdat Iets zien is iets anders als de kunst van het kijken.
De camera instellen op je onderwerp vormt één perspectief. Dat is het moment. Je ziet dan zaken die verder weg zijn als de werkelijkheid, lijnen die in een punt samen komen. Vaak denken fotografen dat de camera als voor vanzelf voor dat perspectief zorgt. Maar er zijn bijzondere keuzes te maken waardoor je foto anders wordt als je op het eerste moment ziet. Elke foto heeft een structuur nodig om aan het doel te beantwoorden. Ja ik verklap;  ik volg een structuur met mijn Macrofoto's om breed te kijken naar het onderwerp.

Compositie is namelijk veel meer in mij opinie. Het gaat over beslissingen nemen over het licht, het contrast, de kleuren die je probeert over te brengen in je foto. Beslis je ter plekke of je speciale technieken toe gaat passen? Enz; Zo bekijk je het wel breed. Ja breed kijken vind ik waardevol en ik doe het overal. Dus ook in mijn fotografie ;-)

Ik heb wat tips die je mee kunt nemen om ook breder te leren kijken voordat je de ontspanknop indrukt.
- Verander de opnamehoek eens zodat je
- Kies een goede achtergrond

- ontdek alle opties die er zijn om rond je onderwerp te draaien en alle kanten te bekijken
- Creëer een nieuwe verhouding tussen je onderwerp zodat er een andere indruk ontstaat

- Gebruik je diafragma om ongewenste zaken uit beeld te houden

- Kies je belichting goed zodat ze bij het tafereel passen wat je ziet

- Bedenk variaties in tekening, structuur, vorm, kleur

- Speel met de afmetingen van het eigenlijke onderwerp

 

Een kant en klaar antwoord is er niet en de lijst is nooit klaar. Maar de tips bieden mogelijkheden om te werken aan je compositie van je  foto. Zo ben je instaat om te zorgen voor evenwicht... Want zoals we weten is compositie het ordenen en evenwichtig maken van alle elementen in een foto. Ik houd van prikkelende foto's gevarieerd en boeiend om te kijken. Er moet voor mij sfeer inzitten. Daar gebruik ik mijn intuitie voor. Het voelen van foto is een van de belangrijkste zaken vooraf.

Daarna vergt het proces voor mij structuur aanbrengen in hoe ik de foto maak. Mijn foto is niet altijd klaar in een klik. Dan begint het pas en dat proces is zeker zo leuk. Als je pas begint vergt het voorzichtige, doelbewuste beslissingen. Naarmate je kennis en expertise groeit kun je in het proces steeds beter structuur aanbrengen en gaat het meer vanzelf en automatisch. Om zo met jouw foto's een vonk van belangstelling te laten overspringen op de kijker.

Het maakt eigenlijk niet uit met wat voor soort fotografie je bezig bent. In mijn optiek stopt het niet als je de foto gemaakt hebt maar zul je het proces opnieuw doen in de nabewerking. Niet om alles te veranderen maar om te verfijnen. Het helpt zeker om je eigen visie te creëren op fotografie.

Ik wens jullie weer veel fotografieplezier. Groetjes Anita

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0