Natuurfoto's in de zorg

Vanaf mijn 18 jaar werkzaam in de zorg en sinds twee jaar actief aan het ondernemen in fotografie. Zelf gepassioneerd over natuur en aan natuur aan de muur. Als ervaringsdeskundige weet ik wat de impact kan zijn als er natuur aan de muur hangt .

Op de afdeling Zevenster van Stichting Groenhuysen, waar ik werkzaam was als verpleegkundige is van extra geld uit de organisatie natuur aan de muur aangekocht voor op de afdeling. Hoe kan het anders het zijn, ik gaf mijn natuurbeelden weg voor dit project.
Er was al veel voorpret en plezier omdat de mensen mee mochten kiezen wat er aan de muur kwam. Dat was al win-win :-)

Ik zal jullie uitleggen waarom ik dit natuur aan de muur zo belangrijk vindt. Gesprekken voeren is lastig als dementie je overkomt.  Gesprekken in een groep betekend dat je kwetsbaarheid moet tonen. Het voeren van gesprekken wordt lastiger bij dementie omdat je de context vaak niet meer begrijpt wat de ander zegt, je herinnert je vooral en eigenlijk alleen nog eigen dingen van vroeger?
Zou jij je dan zomaar kwetsbaar op stellen in een groep? Precies...

Wat je dan vervolgens ziet is dat mensen zich terug trekken en het wordt stil in een groep. Mensen merken heel goed dat ze zichzelf kwijtraken....... Een proces wat niet te stoppen valt. Verdriet, frustratie of machteloosheid wat kan leiden tot opstandigheid of zelfs agressie. Het komt maar zelden voor dat iemand zomaar aanvaardt dat hij achteruitgaat.

De rol van de verpleegkundige of verzorgende is hierin erg belangrijk. Je pakt alles aan om mensen zich waardig te laten voelen als je merkt dat ze het verliezen. Alles wat tot een goed gesprek kan leiden laat ze merken dat ze er gewoonweg ook toe doen. Natuur een de muur brengt gesprekken op gang.

Ik besloot dat ik dus meer met mijn natuurfoto's wilde doen in de zorg. Ik ging op zoek naar informatie over wat natuur aan de muur kan betekenen om het te bewijzen. Wat blijkt, ze schrijven in de onderzoeken dat natuur aan de muur zelfs nog meer gewaardeerd wordt als kunst in de gezondheidszorg. Het kijken van natuur heeft ook effect op onze gezondheid. Het werkt stressverminderend omdat het de hartslag verlaagd. Het wordt ervaren als rustpunten en zorgt voor positieve prikkels. Als je dit weet dan is zeker waardevol om de natuur naar binnen te halen in de leefwereld mensen met dementie.

Zo kwam ik op het idee om op mijn verjaardag 5 van mijn natuur foto's weg te geven aan iemand uit de zorg. Diegene zou ze krijgen moest een goede motivatie inleveren waarom deze foto's op hun afdeling moesten hangen in de toekomst.En zo kwam ik terecht in Dordrecht bij Zorggroep Crabbenhof. Een Organisatie die
cliënten ondersteunt bij het realiseren van basisvoorwaarden voor een gezond en prettig leven. Welzijn staat er in hoog in het vaandel

Friederike Marguoum-Schneewisz werkt op twee afdelingen in het Verpleeghuis Crabbenhof, zij won met haar mooie motivatie en de initiatieven die ze willen voor hun mensen mijn natuurfoto's. Hoe mooi is dat, de weet dat ze goed terecht komen in hun beleefplekken op de afdeling. Dat is iets wat me raakt van binnen.

We hadden deze morgen een mooie ochtend waarin we het verhaal de winnende foto deelden met de mensen. We dronken gezamenlijk een koffie met koek... Er ontstond wat moois. Het was prachtig en zeer waardevol! Er kwamen verhalen en onverwachte emoties naar buiten. Ik maakte er een filmpje van met toestemming. Kijk maar even mee.

Als mensen zich terug trekken, wordt het stil. Je kunt je voorstellen, je ontdekt dat je niet meer goed op woorden kunt komen, dat je geheugen achteruit gaat. Je ontwikkeld vanzelf een verminderde interesse omdat je ronduit niet meer weet wat je meegemaakt hebt vanmorgen. Er is dus steeds minder om over te praten.........De natuur in is natuurlijk het allerbest, maar is niet altijd mogelijk.

Natuur aan de muur of juist er langs zitten is een manier om gesprekken te voeren waardoor mensen zich kunnen uiten. Het is minder actief maar zorgt net zo goed voor contact met natuur en kan een therapeutische werking hebben. Het stimuleert betrokkenheid en herinneringen aan vroeger. Ik herken het, omdat het dagelijks voor komt in mijn werk. Door bewust te kijken merk je dat mensen met steeds vaker en meer letten op andere dingen waar ze vroeger niet op letten. Ik zag het als ze voor mijn foto's staan, ik zie het als ze buiten op een bankje zitten te staren om te genieten van wat de natuur ons te bieden heeft. Ze voelen zich op dat moment van hun leven meer verbonden met de natuur als anders.

Is dat.....Een plaats die ze zich herinneren. Elke keer als die vraag komt is er een gesprek over natuur en wat dat voor hen deed.
Dat is precies wat je beoogd. Het doel was om de natuur naar binnen te halen en te zorgen voor prettige prikkels. In het werk met kwetsbare ouderen, daar zijn prettige prikkels nodig. Natuur zorgt voor rust en er is iets moois om te zien wat ze in ieder geval begrijpen.   Iedereen weet inmiddels dat natuur helend is en dat geld in het bijzonder voor deze doelgroep.

Natuur zorgt ook voor verbondenheid met anderen, waardoor er nog meer waardevolle gesprekken plaats vinden.
Nieuwe momenten vanuit wederkerigheid waardoor relaties bevorderd worden. Alles bij elkaar is dit zo waardevol.


Waardevolle momenten, dat is de zin in je leven als dement persoon. Je leven krijgt zin als je dingen doet die je in relatie brengt met anderen. Het is dus van belang dat er meer aandacht wordt besteed aan de leefomgeving van deze mensen om de zin in het leven te bevorderen en op welke manier dan verbondenheid met hen te zoeken. Het kan met mijn natuurfoto's, aan de muur als rustpunt of juist in groot formaat in hun leefwereld. Het kan in de vorm van een belevingsfilm. Het is PUUR NATUUR. Bekijk het portfolio voor een indruk.

Maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken of vraag een offerte aan. Ook kan er een advies komen om het juiste materiaal te gebruiken voor de juiste sfeer. Er wordt samen gewerkt met Fotogeschenk.nl die al meer als 10 jaar zorgt voor hoogwaardige prints.


Delen

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    joke heeren (maandag, 26 november 2018 13:56)

    Wat een mooi initiatief Anita...ontroerend filmpje...het raakt me! Zó liefdevol en respectvol, ook de reactie van de, in beeld gebrachte mensen...En de natuur, door jou in beeld gebracht.