Een van de regels uit de oudheid

Ja de regel van derde bestaat al lang en het is zelfs zo dat hij al in de Griekse en Romeinse oudheid bestond. Daar was deze regel een "must have" in de schilderkunst van toen. Als deze regel was toegepast, dan pas werd je kunstwerk als goed bestempeld. Het hedendaags fotograferen is allemaal ooit begonnen met kunst! Het is geheel niet raar dat ik de link met kunst maak!

Wat is de regel van derde nu precies?
Je richt de foto zo in dat je hoofdonderwerp zich niet in het midden bevindt maar namelijk 1/3 van boven of onder, en op 1/3 van links of van rechts. De regel van derde is zo uitgedacht dat je foto sterker wordt.

De regel van derde

Zodra je wat meer gevoel hebt met het vastleggen van onderwerpen, zul je ontdekken dat je hele bijzondere foto’s maakt door te spelen en soms ook af te wijken van de lijnen.

De regel van derden is overigens geen wet van meden en perzen. Het is een handig hulpmiddel, met name voor beginnende fotografen. En wie regeltjes opvolgt, is per definitie een volger.
Maar ook weer niet, want sommige regels lijken zowat universeel te zijn. Lekker duidelijk ;-)

Maar er zijn zoveel compositie regels die je kunt hanteren waardoor je foto sterker wordt. De regel van derden kan toegepast worden op rechthoekige, vierkante en ronde afbeeldingen. Enige voorwaarde is dat je het beeld in negen gelijke vlakken verdeeld.

Een variant op de regel van derde is de gulden snede. De Romeinen noemden deze verhouding "sectio divina", wat betekent de goddelijke verdeling. Nou dat moeten we hebben. Je wilt immers dat je foto's de aandacht van de kijker langer vasthouden en dat hij een gevoel of een emotie opwekt.

Deze regel is ook gebaseerd op negen vlakken, maar deze heeft net andere verhoudingen. De vlakken in het midden zijn een stuk kleiner dan die aan de buitenkant. Deze vlakken verhouden zich tot elkaar volgens het gulden getal. De gulden snede is een wiskundige truc. Jeetje daar ben ik niet goed in. Het gulden getal is 1,62 lees ik, het is ooit in de Griekse oudheid phi genoemd. Dat klinkt allemaal erg ingewikkeld, maar bekijk de afbeeldingen gewoon maar eens en je zult het verschil gaan zien.

 

De gulden snede

Gebleken is dat de 'Gulden Snede', waarop de regel van derden gebaseerd is, een aantrekkelijk beeld oplevert voor mensen. Er zijn diverse theorieën over in omloop, maar niemand weet echt zeker waarom dit zo is.

Onderzoek heeft wel aangetoond dat als je mensen laat kiezen uit verschillende afbeeldingen die ze mooi vinden, ze vaak kiezen voor afbeeldingen waarin de regel van de gulden snede is toepast. Merkwaardig toch? Maar het is een leuke dat we daar als fotograaf juist gebruik van kunnen maken.

Beide proberen in ieder geval een centrale positionering van het hoofdonderwerp te voorkomen. En dan nog zijn er tal van situaties waarin onderwerpen in andere positioneringen het beste uitkomen.

Zelf gebruik ik heel vaak op gevoel de gulden snede. Ik hoor van meerdere mensen dat voor hun, positioneren van het hoofdonderwerp een gevoel is. Maar het is goed je te realiseren dat niet iedereen dat zomaar kan en er daarnaast nog talloze compositieregels zijn er die je kunt gebruiken in je fotografie.

Als je de basis van deze regel goed in je hoofd hebt zitten, kun je je verdiepen in andere composities, dan kun je gepast afwijken.
Zo kun je afwijken waar nodig en ga je zien wat je beeld sterker juist maakt. Of als je zo ver bent dat je het in de praktijk zelfs al gaat zien en direct gaat toepassen. Dat is natuurlijk nog mooier, zodat je thuis niet veel meer hoeft te doen aan positionering om je beeld beter en sterker te maken.

Ben jij niet zo goed met je gevoel, om je hoofdonderwerp meteen goed te positioneren in je foto?
In sommige camera zit onder de optie "opnemen/weergeven" de mogelijkheid om een rasterweergave aan te zetten.
Het helpt je enorm om in het begin je beeld te ordenen.

Veel plezier met de tips en fotografeer ze....  Anita

Op mijn Facebookpagina deel ik nog veel meer waardevolle tips met je:

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Peggy (donderdag, 06 september 2018 03:35)

    Duidelijk verhaal. Heel fijn om weer het geheugen op te frissen. Vaak weet ik het wel maar nog niet een automatisme.
    We zijn op dezelfde dag jarig. Grappig ik ga ook iets speciaals doen.