Het spel van creativiteit

Hoe vind je nu dat creatief proces, hoe houdt je het in stand en wat is het dan eigenlijk?

Is het zoiets als een flow of een spiraal?
En waar leidt het toe?

Als ik om me heen kijk dan zijn er veel mensen creatief. Ze zeggen dat creatief zijn ook nauw verbonden is met kunst.

Ben jij dan ook benieuwd waar dat begint?
Ik weet dat begint als je gewoonweg gaat fotograferen, om jezelf te ontwikkelen.

In het begin wordt je in het proces vaak ontmoedigd. Het lukt maar niet zoals je wilt. Heel herkenbaar voor mezelf.
Je rotzooit wat en dan ineens is het wat! Er ontstaat een gevoel dat je nog leeft als je "kunsten" in fotografie gaan groeien.
Of je leert bijvoorbeeld wat van mensen die jouw inspireren met hun fotografie. Zo ontstaan er ook vaak andere ideeën.

Je hebt namelijk nooit genoeg ideeën. Hoe meer ideeën je krijgt, hoe meer jij een eigen zienswijze kunt gaan ontwikkelen.  Meerdere of juist veel ideeën vergaren, zorgen voor een stevige eigen visie. Dat is niet makkelijk een eigen visie maken.
Visie vraagt om verbeeldingskracht, onorthodox denken en out of the box denken. Het formuleren van je persoonlijke visie is een zoektocht Hoe meer tijd en aandacht je hieraan besteed des te krachtiger wordt je visie.

Ik stel nu dus grofweg dat met het ontstaan van ideeën of een duidelijke eigen visie er ook een kunstenaar ontstaat in jezelf.
Of is dat kort te kort door de bocht? Ach Ja.... waarom niet. Ik zeg dat er in iedereen een kunstenaar zit. Al zichtbaar of juist nog niet. Als dat proces van visie vormen goed op gang is dan kunnen we allemaal op weg naar de kunst in jezelf.

Maak je niet ongerust als je dat zou gaan zeggen over jezelf. Het is nu eenmaal zo dat mensen graag etiketten plakken. Dus het maakt niet uit welk etiket jij op jezelf plakt. Laat je vooral niet tegenhouden daardoor. Bewandel gewoon je eigen weg.

Als ik verder speur naar het antwoord dan zijn het niet bepaalde specifieke foto's van een bepaald onderwerp.
Het is meer zoiets als steeds een andere draai aan je foto's geven, het uiten wat je zelf voelt op dat moment.

Het onderwerp steeds anders en opnieuw leren bekijken, elke seizoen maar weer en ogenschijnlijk simpele ideeën in je foto's verwerken. Een foto naar jouw hand leren zetten is dan wel belangrijk om te leren om ze zo steeds meer te verfraaien.

Maar bijvoorbeeld ook gaan fotograferen waar je over droomt!  Hhhmmmm... dat laatste gaat dan wel verdacht veel lijken op levenskunst lijken. ;-)

Je hebt toekomstige foto's voor ogen, maar je weet nog niet precies hoe je dat zult bereiken. Een heel boeiend proces.
Daar ligt de uitdaging en geeft enorm veel inspiratie. Ik heb er al een paar, waar ik al enige tijd mee stoei. Maar het er nog steeds niet van komt. Ik moet mezelf maar eens een schop onder mijn kont geven.


Als ik nu alles optel kom ik tot de conclusie dat creativiteit begint met vragen, rondkijken en je laten inspireren.
Maar daarnaast wel steeds jezelf te blijven. Je maakt uiteindelijk je eigen unieke foto's waar aan vooraf gaat het ontwikkelen van vaardigheden die je nodig het om dat te bereiken. Zo ontwikkel je een eigen unieke kijk op fotografie. Zodat je je uiteindelijk kunt gaan onderscheiden van de rest.

Vergeet dus niet dat jouw gezichtspunt jouw handtekening is en je uiteindelijk beter mee kunt doen met het spel als je iets te zeggen hebt.
                            Veel fotografie plezier Anita

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Fred asmussen (donderdag, 26 juli 2018 09:57)

  Heel mooi verwoord Anita persoonlijk vind ik elke vorm van creativiteit kunst

 • #2

  Anita Bosker (donderdag, 26 juli 2018 10:02)

  @Fred Uiteraard. Ik spreek nu over fotografie. Maar dit proces is in elke vorm denkbaar. Je kunt het proces overal over plaatsen. Dank je voor je leuke reactie.

 • #3

  Peggy Leckie (donderdag, 26 juli 2018 14:41)

  Super verwoord. Heel herkenbaar in mijn eigen ontwikking op het gebied van fotografie. Hier kan ik zeker wat mee. Dankjewel Anita.

 • #4

  tineke (donderdag, 26 juli 2018 15:06)

  Mooi verwoorden. Maar ik heb ook wel eens gehoord. Als je niet creatief bent. Het moeilijk wordt om het te leren. Het is mij nu te warm om te fotograferen. Maar ik stoei verder met miin creativiteit. Gr

 • #5

  Raina (vrijdag, 27 juli 2018 13:39)

  Wat heb je je creativiteitsproces mooi verwoord.
  Stoeien met een idee, totdat ik merk dat ik iets te pakken heb maakt me blij. Maar het kan ook zo zijn dat het een volgende keer niet lukt vanwege innerlijke en/of uiterlijke omstandigheden. Dan weet ik dat het eerder gelukt is en dat inspireert mij om door te gaan.

 • #6

  Anita Bosker (dinsdag, 31 juli 2018 13:51)

  @ Tineke, er zijn manieren om creatiever te worden. De drive om te willen dat is ook wel een ding. Laat je niet beperken door wat er gezegd wordt. Jij hebt daar zelf invloed op. Om dit te denken leg je je eigenlijk een stigma op.